Medlem t.o.m: {{ currentMember.expires_on | date:'d MMM yyyy' }}   {{ currentMember.voucher_credits }} klipp kvar Skaffa klippkort och medlemsskap
Fyll på klipp
Logga ut

Healing Yoga

healing-yoga

Healing yoga

Healing yoga är en yogaform med terapeutisk inriktning för bearbetning av trauma, PTSD, stress och utbrändhet framtagen av Jennie Liljefors. Hon har baserat formen på sin egen erfarenhet om läkning efter ett sexuellt trauma i unga år, som hon även skrivit en bok om ”Healing yoga – Den läkande kraften” (se nedan) samt hennes gedigna studie i yoga där bland en evidensbaserad yogametod mot trauma och PTSD (TCTSY, utvecklad vid Trauma Center i Brookline, Massachusetts 2013). Om vi känner oss trötta, utmattade, stressade eller lider av posttraumatisk stress, sorg, depression, infertilitet, pms, klimakteriebesvär eller annan fysisk el psykisk ohälsa är denna klass ett fantastiskt redskap som hjälp till återhämtning och läkning.

Att hela ett trauma med hjälp av yoga är kraftfullt, det är en hjältemodig resa där man kan göra en stor del av arbetet på egen hand, men det kräver tålamod. Genom att göra yoga i en säker omgivning kan man försonas med sig själv. Låt yogan bli en ny vana, det är stärkande för jaget då vi övar oss på att bli mer handlingskraftiga.

Healing yoga kurs

Klasserna i kursen baseras på innehållet från boken Healing yoga som även ingår som kursmaterial. Formen är en lugnare yoga med fokus på att öka det parasympatiska nervsystemet, vårat lugn och ro system. Fokusområdet är den nedre delen av kroppen och passar därför bra när man vill hantera emotionell stress som ger stela höfter och ben, värk i nedre delen av ryggen och problem med magen och reproduktionsorganen. Basen i yogan kommer från Anusarayogan där man arbetar med biomekaniska principer för en hälsosam hållning.  Man övar sig även på att vara totalt avslappnad och vila i olika positioner vilket ger en annan återhämtning än när man sover och ofta spänner sig omedvetet.

Om man utövar Healing yoga kontinuerligt i minst 6-8 veckor kan det hjälpa att bryta en dålig cirkel så att man får mer ork och lust att ta tag sin läkning, man får bättre sömn, ökad aptit, förbättrad koncentrationsförmåga, ökad självkänsla samt mindre rädsla.

Klassupplägg

  • Man börjar med kroppsscanning, lugna och mjuka andningsövningar och meditation för att grunda, finna andrum och skapa plats för sig själv. Meditation ger en välbehövlig distans till negativa tankar som kan blockera oss. När vi vänder oss inåt hittar vi lättare tillbaka till kärleken till oss själva och till livet. Det blir lättare att acceptera och försonas oss med oss själva som vi är, så att vi når ett mjukt och kärleksfullt sätt att vara i vår kropp. Meditation kan även öka vår viljekraft och handlingskraft att påbörja en läkning då vi får mer mod och styrka när vi kommer i kontakt med vårt inre.
  • Därefter utövar man olika positioner synkroniserade med andningen. Man börjar först på alla fyra, sedan stående och avslutar med sittande och liggande. Fokus är att släppa på spänningar och instängda känslor, bli av med negativ stress samt stänga av våra inre alarmsystem.
  • En viktig aspekt är att yogaformen bygger på kunskap och filosofi sprungen ur kinesisk medicin. Likt akupunktur ökar den flödet av livsenergi i kroppens olika organ och system.
  • Man avslutar klassen med vila för att komma till ro.

För mer information, kursstarter och anmälan klicka här

Healing Yoga bok

Healing Yoga – Den läkande kraften (Lava Förlag) handlar om yoga ur det läkande perspektivet. I sin vackra bok som bottnar i författarens egna smärtsamma upplevelser visar Jennie Liljefors genom övningar, andning och vila hur vi kan använda yoga som kroppslig terapi när orden inte räcker till.

Här finns även program för att lindra stela axlar och höfter, ond rygg, problem med magen samt program som kan hjälpa vid olika tillstånd som infertilitet, PMS och klimakteriet. Nedan finns ett program som smakprov ur boken för spänd nacke, bröstrygg och stela axlar.

Programmen ökar blodcirkulation i kroppen, frigör låsningar och frusna känslor så att vi kommer i balans, blir starkare och få en bättre självkänsla. De hjälper oss att öppna våra hjärtan och upptäcka den djupa intentionen om hur vi vill leva vårt liv.

Jennie Liljefors är certifierad yogalärare och har över femton års lärarerfarenheter. Hon lär ut Anusarayoga, Yinyoga, Restorative yoga, gravidyoga och meditation. Hon arbetar dessutom med personlig träning i yoga med terapeutisk inriktning och bearbetning av posttraumatiskt stressyndrom. Sedan 2013 driver hon studion Altromondo Yoga i Stockholm.

Healing Yoga program – ett smakprov ur boken.

Program för spänd nacke, bröstrygg och stela axlar

Att vara spänd och stel i övre delen av kroppen är vanligt och beror ofta på stillasittande eller monotont arbete. Vid stress och oro blir andningen kort och lätt och leder till sämre syresättning av musklerna, vilket ger spänningar och blockeringar som kan ge värk till exempel i käkarna och i huvudet. Man kan få migrän och känna sig trött och håglös.

Genom att träna ökar du cirkulationen av blod och livsenergi i området vilket gör dig mer flexibel energifylld. Börja gärna med att mjuka upp kroppen med några Solhälsningar eller en skön promenad. Följ därefter programmet nedan. Kom ihåg att börja där du är och ta sedan ett steg framåt. Gör gärna några positioner varje dag och hela programmet en eller ett par gånger i veckan. Avsluta alltid med Stilla vila.

 

Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

1/ Sittande rotation

Teknik. Sitt på en vikt filt med benen utsträckta framför dig. Dra upp höger knä mot bröstet och placera foten på utsidan av vänster lår med hela fotsulan i golvet. Böj vänster ben så att vänster fot kommer utanför höger höft, alternativt låt vänster ben vara utsträckt rakt framför dig.

Andas ut och rotera bröstkorgen åt höger. Placera vänster armbåge på utsidan av höger knä, alternativt håll om knäet om det känns stelt i axeln. Sätt höger hand i golvet bakom dig och kom gärna upp på fingertopparna för att skapa längd i axeln. Vid inandning sträck ryggen, vid utandning gå djupare in i rotationen. Det är viktigt att ryggen behåller en rak linje genom hela rörelsen.

Håll 5–10 andetag. Andas in, släpp taget om benet och kom långsamt tillbaka till center. Byt ben och upprepa rotationen åt motsatt håll.

Effekt.  Ger rörlighet och energi till ryggraden. Sträcker ut axlar, höfter och nacke. Stimulerar de inre organen.

Mantra. Jag roterar för att hålla min kropp vital.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

2/ Rotation på alla fyra

Teknik. Stå på alla fyra, lyft höger arm från golvet och för in den under vänster arm. Sänk höger utsida av axeln mot golvet samtidigt som du roterar överkroppen åt vänster. Låt vänster hand vara kvar i golvet eller lyft upp vänster arm som på bilden, sträck vänster arm upp mot taket eller lägg handen mot ländryggen. Håll 5–10 andetag, För att komma ur positionen, sätt ner vänster hand i golvet och kom tillbaka på alla fyra. Byt sida.

Effekt. Roterar bröstryggen, sträcker ut området mellan skulderbladen, ger flexibilitet i axlarna, mjukar upp i nacken.

Mantra. Jag mjukar upp runt hjärtat.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

3/Djup bröstmuskelstretch och axelöppnare

Teknik. Ligg på mage och sträck ut vänster arm åt vänster, utåtrotera överarmen, rulla axeln bakåt. Kom över på vänster sida, böj höger ben och sätt i höger fot bakom vänster knä. Låt höger hand vara kvar i golv eller lyft höger arm upp mot taket. Lägg vänster kind på ett block för att underlätta för nacken. Håll 5–10 andetag. För att komma ur positionen, sänk höger hand, kom tillbaka på mage och vila. Byt sida.

Effekt. Stretchar effektivt bröstmuskeln, öppnar upp i axlarna, mjukar upp i bröstrygg och runt skuldror.

Mantra. Jag skapar rymd för mer kärlek.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

4/Hjärtöppnaren

Teknik. Från alla fyra, promenera framåt med händerna och kom ner på underarmarna med antingen pannan eller hakan i golvet. Behåll höfterna ovanför knäna. Håll 5–10 andetag. Vandra tillbaka med händerna tills du kommer tillbaka på alla fyra igen.

Effekt. Öppnar och mjukar effektivt upp området runt hjärtat, axlar, skuldror.

Mantra. Jag släpper på den tyngd jag burit.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

5/Delfinpositionen

Teknik. Från alla fyra, kom ner på underarmarna med armbågarna lika brett isär som axlarna med handflatorna i golvet. Pressa underarmar ner i golvet så de inte glider ut åt sidan. Vik in tårna, andas in, lyft knäna från golvet och gå med små steg mot armbågarna. Slappna av i nacken och käkarna. Försök fördela vikten mellan underarmarna och fötterna. Håll 5 andetag. Promenera bakåt, kom ner på alla fyra och vila. Tips: Som hjälp så armarna inte glider isär kan du spänna ett bälte runt överarmarna.

Effekt. Ökar rörligheten i axlarna, stretchar baksidan av benen och fötterna, stärker musklerna mellan skulderbladen, armarna, axlarna och benen. Lindrar stress, huvudvärk, trötthet.

Mantra. Jag hittar in till ny styrka.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

6/Djup sidostrech

Teknik. Sitt på en vikt filt med benen utsträckta framför dig. Böj höger knä och för ut det

åt höger. Vik in benet och placera höger häl på höger lårs insida. Andas in, rotera bröstkorgen åt höger och placera vänster hand på vänster ben eller på golvet innanför benet. På nästa inandning sträck ut höger arm åt sidan, andas ut och böj överkroppen åt vänster. Låt höger arm sträcka sig längs med höger kind. Sträva med höger hand mot vänster fot, det spelar ingen roll om du når fram. Försök behåll sträckningen i bröstkorgen.

Effekt.Stretchar effektivt ut musklerna mellan revbenen samt hela sidan av kroppen. Ger flexiblare axlar och skuldror. Sträcker och stärker insidan och baksidan av benen. Öppnar höfterna, skapar plats för djupare andning.

Mantra. Jag släpper på spänningar som håller mig tillbaka.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

7/Sätes- och axelstretch

Teknik. Sitt på en filt med benen utsträcka framför dig. Böj höger knä och för höger fot till utsida av vänster höft. Böj sedan vänster knä och placera det över höger låt vänster fot komma mot utsida höger höft. Om benens position känns för svår kan du ha höger ben sträck ut fram för dig alternativt sitta på knä eller på en stol och bara göra axelstretchen. Sträck upp ena armen och placera den med handflatan vänd in mot ryggen. Lägg den andra armen bakom ryggen med handflatan vänd utåt. Låt båda händernas fingrar greppa tag i varandra och stretcha ut i axel och skuldror. Om du inte når med fingrarna, använd ett band som förlängning.

Effekt. Stretchar ut framsidan på låret, ovansidan på foten, baksidan på axeln och mellan skuldror.

Mantra. Jag öppnar upp mig för flödet.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

8/Liggande rotation

Teknik. Ligg på rygg med böjda ben och fötterna i golvet, bredare isär än höfterna. Låt armarna ligga ut åt sidorna som ett T med handflatorna vända uppåt. Andas ut, låt båda knäna falla ner åt vänster, låt bredden mellan knäna kvarstå samt ha kvar fötterna i golvet. Lägg gärna ett stöd under vänster lårs utsida. Rotera bröstkorgen åt höger och låt höger arm glida längs med golvet uppåt. Lägg vänster hand på höger sida av övre delen av bröstkorgen. Andas in och ut under handen. Håll 2–3 minuter. Kom till ett neutralt läge. Byt sida.

Effekt. Släpper på spänningar i ryggraden. Fördjupar andningen. Släpper ut ackumulerad stress från bröstkorgen. Stimulerar inre organ och tarmar.

Mantra. Jag vrider och vänder för att se allt ur ett nytt perspektiv.


Köp boken

Följ nedanstående länkar för att köpa boken nu:

 

Vad andra tycker

Yogans väg är en äventyrlig resa fylld av upptäckter och djupgående förändringar. Jennie Liljefors har ägnat många år att studera den inre läkningens olika sidor där traumabearbetning varit en viktig del. Bakgrunden är hennes egen erfarenhet av övergrepp och skam som tystades ner. Jennie är ett föredöme, ett levande exempel på hur vi kan utvecklas och läka med yoga, både fysiskt, mentalt och själsligt.

Andrea Boni, Anusarayoga-instruktör och meditationslärare

Ofta glöms kroppen bort och i den inkapslad smärta, sorg och ibland även raseri. Healing Yoga är fylld med Jennies personliga tips och råd, innovativa idéer och praktiska övningar. Men framför allt är den fullspäckad med omtanke och värme.

Magdalena Mcweld, yogalärare och författare

Vilken otroligt vacker och viktig bok Healing yoga är. Normalt sett brukar jag bara kunna läsa fem minuter i sängen på kvällen innan ögonlocken går igen, men igår kunde jag inte sluta läsa. Tårarna bara rann sakna ner för mina kinder när jag läste inledningen. Att behöva uppleva ett trauma och sedan i ensamhet dessutom behöva leva med det under så lång tid…Men så vackert du sen berättar vidare hur yogan har hjälpt dig att komma vidare trots allt. Inte bara den händelsen utan även andra svåra perioder i livet. Vilken inspiration att läsa om hur  du fann yogan som redskap till läkning.

Sara

Jag går just nu din healing yoga kurs och vill tacka dig för att du så öppet delat med dig och inger hopp om att vi kan läka från trauma. Boken har gett mig så mycket, tack Jennie!

Leila