Healing Yoga

Healing yoga

Healing yoga är en yogaform med terapeutisk inriktning för bearbetning av trauma, PTSD, stress och utbrändhet framtagen av Jennie Liljefors. Hon har baserat formen på sin egen erfarenhet om läkning efter ett sexuellt trauma i unga år, som hon även skrivit en bok om ”Healing yoga – Den läkande kraften” (se nedan) samt hennes gedigna studie i yoga där bland en evidensbaserad yogametod mot trauma och PTSD (TCTSY, utvecklad vid Trauma Center i Brookline, Massachusetts 2013). Om vi känner oss trötta, utmattade, stressade eller lider av posttraumatisk stress, sorg, depression, infertilitet, pms, klimakteriebesvär eller annan fysisk el psykisk ohälsa är denna klass ett fantastiskt redskap som hjälp till återhämtning och läkning.

Att hela ett trauma med hjälp av yoga är kraftfullt, det är en hjältemodig resa där man kan göra en stor del av arbetet på egen hand, men det kräver tålamod. Genom att göra yoga i en säker omgivning kan man försonas med sig själv. Låt yogan bli en ny vana, det är stärkande för jaget då vi övar oss på att bli mer handlingskraftiga.

Healing yoga kurs

Klasserna i kursen baseras på innehållet från boken Healing yoga som även ingår som kursmaterial. Formen är en lugnare yoga med fokus på att öka det parasympatiska nervsystemet, vårat lugn och ro system. Fokusområdet är den nedre delen av kroppen och passar därför bra när man vill hantera emotionell stress som ger stela höfter och ben, värk i nedre delen av ryggen och problem med magen och reproduktionsorganen. Basen i yogan kommer från Anusarayogan där man arbetar med biomekaniska principer för en hälsosam hållning.  Man övar sig även på att vara totalt avslappnad och vila i olika positioner vilket ger en annan återhämtning än när man sover och ofta spänner sig omedvetet.

Om man utövar Healing yoga kontinuerligt i minst 6-8 veckor kan det hjälpa att bryta en dålig cirkel så att man får mer ork och lust att ta tag sin läkning, man får bättre sömn, ökad aptit, förbättrad koncentrationsförmåga, ökad självkänsla samt mindre rädsla.

Healing yoga kursen är schemalagd onsdagar 16.00-17.05

Klassupplägg

  • Man börjar med kroppsscanning, lugna och mjuka andningsövningar och meditation för att grunda, finna andrum och skapa plats för sig själv. Meditation ger en välbehövlig distans till negativa tankar som kan blockera oss. När vi vänder oss inåt hittar vi lättare tillbaka till kärleken till oss själva och till livet. Det blir lättare att acceptera och försonas oss med oss själva som vi är, så att vi når ett mjukt och kärleksfullt sätt att vara i vår kropp. Meditation kan även öka vår viljekraft och handlingskraft att påbörja en läkning då vi får mer mod och styrka när vi kommer i kontakt med vårt inre.
  • Därefter utövar man olika positioner synkroniserade med andningen. Man börjar först på alla fyra, sedan stående och avslutar med sittande och liggande. Fokus är att släppa på spänningar och instängda känslor, bli av med negativ stress samt stänga av våra inre alarmsystem.
  • En viktig aspekt är att yogaformen bygger på kunskap och filosofi sprungen ur kinesisk medicin. Likt akupunktur ökar den flödet av livsenergi i kroppens olika organ och system.
  • Man avslutar klassen med vila för att komma till ro.

För mer information, kursstarter och anmälan klicka här

Healing Yoga bok

Healing Yoga – Den läkande kraften (Lava Förlag) handlar om yoga ur det läkande perspektivet. I sin vackra bok som bottnar i författarens egna smärtsamma upplevelser visar Jennie Liljefors genom övningar, andning och vila hur vi kan använda yoga som kroppslig terapi när orden inte räcker till. (Boken finns även på engelska och kan beställas genom att maila jennie@altromondoyoga.com).

Här finns även program för att lindra stela axlar och höfter, ond rygg, problem med magen samt program som kan hjälpa vid olika tillstånd som infertilitet, PMS och klimakteriet. Nedan finns ett program som smakprov ur boken för spänd nacke, bröstrygg och stela axlar.

Programmen ökar blodcirkulation i kroppen, frigör låsningar och frusna känslor så att vi kommer i balans, blir starkare och få en bättre självkänsla. De hjälper oss att öppna våra hjärtan och upptäcka den djupa intentionen om hur vi vill leva vårt liv.

Jennie Liljefors är certifierad yogalärare och har över femton års lärarerfarenheter. Hon lär ut Anusarayoga, Yinyoga, Restorative yoga, gravidyoga och meditation. Hon arbetar dessutom med personlig träning i yoga med terapeutisk inriktning och bearbetning av posttraumatiskt stressyndrom. Sedan 2013 driver hon studion Altromondo Yoga i Stockholm samt på Lidingö.

_____________________________________________________________________________________

Köp boken

Följ nedanstående länkar för att köpa boken:

 

Vad andra tycker

Yogans väg är en äventyrlig resa fylld av upptäckter och djupgående förändringar. Jennie Liljefors har ägnat många år att studera den inre läkningens olika sidor där traumabearbetning varit en viktig del. Bakgrunden är hennes egen erfarenhet av övergrepp och skam som tystades ner. Jennie är ett föredöme, ett levande exempel på hur vi kan utvecklas och läka med yoga, både fysiskt, mentalt och själsligt.

Andrea Boni, Anusarayoga-instruktör och meditationslärare

Ofta glöms kroppen bort och i den inkapslad smärta, sorg och ibland även raseri. Healing Yoga är fylld med Jennies personliga tips och råd, innovativa idéer och praktiska övningar. Men framför allt är den fullspäckad med omtanke och värme.

Magdalena Mcweld, yogalärare och författare

Vilken otroligt vacker och viktig bok Healing yoga är. Normalt sett brukar jag bara kunna läsa fem minuter i sängen på kvällen innan ögonlocken går igen, men igår kunde jag inte sluta läsa. Tårarna bara rann sakna ner för mina kinder när jag läste inledningen. Att behöva uppleva ett trauma och sedan i ensamhet dessutom behöva leva med det under så lång tid…Men så vackert du sen berättar vidare hur yogan har hjälpt dig att komma vidare trots allt. Inte bara den händelsen utan även andra svåra perioder i livet. Vilken inspiration att läsa om hur  du fann yogan som redskap till läkning.

Sara

Jag går just nu din healing yoga kurs och vill tacka dig för att du så öppet delat med dig och inger hopp om att vi kan läka från trauma. Boken har gett mig så mycket, tack Jennie!

Leila