Healing Yoga

Healing yoga

Healing yoga är en yogaform med terapeutisk inriktning för bearbetning av trauma, PTSD, stress och utbrändhet framtagen av Jennie Liljefors. Hon har baserat formen på sin egen erfarenhet om läkning efter ett sexuellt trauma i unga år, som hon även skrivit en bok om ”Healing yoga – Den läkande kraften” (se nedan) samt hennes gedigna studie i yoga där bland en evidensbaserad yogametod mot trauma och PTSD (TCTSY, utvecklad vid Trauma Center i Brookline, Massachusetts 2013). Om vi känner oss trötta, utmattade, stressade eller lider av posttraumatisk stress, sorg, depression, infertilitet, pms, klimakteriebesvär eller annan fysisk el psykisk ohälsa är denna klass ett fantastiskt redskap som hjälp till återhämtning och läkning.

Att hela ett trauma med hjälp av yoga är kraftfullt, det är en hjältemodig resa där man kan göra en stor del av arbetet på egen hand, men det kräver tålamod. Genom att göra yoga i en säker omgivning kan man försonas med sig själv. Låt yogan bli en ny vana, det är stärkande för jaget då vi övar oss på att bli mer handlingskraftiga.

Healing yoga kurs

Klasserna i kursen baseras på innehållet från boken Healing yoga som även ingår som kursmaterial. Formen är en lugnare yoga med fokus på att öka det parasympatiska nervsystemet, vårat lugn och ro system. Fokusområdet är den nedre delen av kroppen och passar därför bra när man vill hantera emotionell stress som ger stela höfter och ben, värk i nedre delen av ryggen och problem med magen och reproduktionsorganen. Basen i yogan kommer från Anusarayogan där man arbetar med biomekaniska principer för en hälsosam hållning.  Man övar sig även på att vara totalt avslappnad och vila i olika positioner vilket ger en annan återhämtning än när man sover och ofta spänner sig omedvetet.

Om man utövar Healing yoga kontinuerligt i minst 6-8 veckor kan det hjälpa att bryta en dålig cirkel så att man får mer ork och lust att ta tag sin läkning, man får bättre sömn, ökad aptit, förbättrad koncentrationsförmåga, ökad självkänsla samt mindre rädsla.

Healing yoga kursen är schemalagd onsdagar 16.00-17.10.

Klassupplägg

  • Man börjar med kroppsscanning, lugna och mjuka andningsövningar och meditation för att grunda, finna andrum och skapa plats för sig själv. Meditation ger en välbehövlig distans till negativa tankar som kan blockera oss. När vi vänder oss inåt hittar vi lättare tillbaka till kärleken till oss själva och till livet. Det blir lättare att acceptera och försonas oss med oss själva som vi är, så att vi når ett mjukt och kärleksfullt sätt att vara i vår kropp. Meditation kan även öka vår viljekraft och handlingskraft att påbörja en läkning då vi får mer mod och styrka när vi kommer i kontakt med vårt inre.
  • Därefter utövar man olika positioner synkroniserade med andningen. Man börjar först på alla fyra, sedan stående och avslutar med sittande och liggande. Fokus är att släppa på spänningar och instängda känslor, bli av med negativ stress samt stänga av våra inre alarmsystem.
  • En viktig aspekt är att yogaformen bygger på kunskap och filosofi sprungen ur kinesisk medicin. Likt akupunktur ökar den flödet av livsenergi i kroppens olika organ och system.
  • Man avslutar klassen med vila för att komma till ro.

För mer information, kursstarter och anmälan klicka här

Healing Yoga bok

Healing Yoga – Den läkande kraften (Lava Förlag) handlar om yoga ur det läkande perspektivet. I sin vackra bok som bottnar i författarens egna smärtsamma upplevelser visar Jennie Liljefors genom övningar, andning och vila hur vi kan använda yoga som kroppslig terapi när orden inte räcker till.

Här finns även program för att lindra stela axlar och höfter, ond rygg, problem med magen samt program som kan hjälpa vid olika tillstånd som infertilitet, PMS och klimakteriet. Nedan finns ett program som smakprov ur boken för spänd nacke, bröstrygg och stela axlar.

Programmen ökar blodcirkulation i kroppen, frigör låsningar och frusna känslor så att vi kommer i balans, blir starkare och få en bättre självkänsla. De hjälper oss att öppna våra hjärtan och upptäcka den djupa intentionen om hur vi vill leva vårt liv.

Jennie Liljefors är certifierad yogalärare och har över femton års lärarerfarenheter. Hon lär ut Anusarayoga, Yinyoga, Restorative yoga, gravidyoga och meditation. Hon arbetar dessutom med personlig träning i yoga med terapeutisk inriktning och bearbetning av posttraumatiskt stressyndrom. Sedan 2013 driver hon studion Altromondo Yoga i Stockholm.

Healing Yoga program – ett smakprov ur boken 

Program vid besvär med magen & matsmältningen 

Magbesvär kan vara svåra att definiera och beror ofta på stress, oro, nedstämdhet, sorg, trauma eller på obalanser i magen och mjälten. Problemen leder ofta till sämre matsmältning, vilket gör att vi blir kraftlösa, får besvär med vikten, både upp och ner, samt dålig och glåmig hy och hud. Vi kan känna oss osäkra och bli allmänt obalanserade. Genom att arbeta med positioner och motpositioner som trycker ihop och masserar de inre organen samt öppnar upp och ger rymd i området kan man få bättre genomströmning av energi och kraft.

Detta program är bra att börja med om man inte är så van vid yoga. Det tar cirka 40 minuter och utförs med en Yinyoga eller Restorative approach där du tar stöd av kuddar, filar och bolster. Du kan utföra detta program när som helst under dygnet och behöver inte vara uppvärmd eller erfaren. Du behöver inte se ut på något speciellt sätt eller eftersträva något annat än att andas och göra det så skönt som möjligt för dig i positionerna. Bilderna är till som inspiration, kom ihåg att alla ser olika ut i samma position.

Inled gärna med någon slags centrering- och andningsövning. Följ sedan programmet nedan. Gör några positioner varje dag och hela programmet en eller ett par gånger i veckan. Avsluta alltid med Stilla vila.

_____________________________________________________________________________________

Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

1 Barnets position 

TEKNIK: Sitt på knä, antingen med knäna ihop eller isär, på en filt. Luta dig fram och lägg pannan i golvet eller mot ett stöd. Om du har kinden i golvet, byt sida efter halva tiden. Låt armarna vila framför dig eller längs med kroppen. Håll 2–5 minuter.

EFFEKT: Sträcker ut ryggen, mjukar upp stela höfter, stretchar insidan av låren och ljumskarna samt ovansidan av foten. Sträcker ut musklerna mellan revbenen, ökar cirkulationen i bröstkorgen, skapar plats för djupare andning. Lugnar och centrerar kroppen och sinnet. Förbättrar blodcirkulationen då huvudet är nedanför hjärtat.

MANTRA: Jag vilar in i mig själv. Jag finns här för mig själv.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

2 Sittande framåt Fjärilen

TEKNIK: Sitt med benen rakt framför dig. Böj knäna lätt och låt fotsulorna mötas en bra bit från bäckenbotten. Låt knäna falla mjukt ut åt var sida, vid behov placera ett stöd mot utsidan av benen. Andas in, förläng upp i ryggen, andas ut, böj dig framåt. När det tar stopp i ryggen, börja runda ryggen och vila fritt eller in i ett stöd. Slappna av i axlar, armar, nacke, käke, ben. Vid behov kan man ha ett stöd under knäna. Håll 2–5 minuter.

EFFEKT: Stretchar ut ryggens muskler, bindväv, sätesmuskulatur. Mjukar upp i axlarna, bröstryggen, nacken, sätet. Ger mer flexibla höfter. Stimulerar organen i magen, njurarna och lungorna. Släpper på spänningar och negativ energi.

MANTRA: Jag bugar mig för att samla kraft.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

3 Hel brygga med stöd 

TEKNIK: Sitt på ett bolster och luta dig bakåt. Låt baksidan av huvudet och axlarna vila i golvet. Börja med böjda knän och placera fotsulorna i golvet. Förläng svanskotan, gör ländryggen lång, håll naveln nära ryggraden. Sträck ut armarna ovanför huvudet och låt dem vila i golvet eller mot ett stöd. För mer stretch för framsidan kan du sträcka på benen. Håll 2–5 minuter. För att komma ur positionen, böj knäna och rulla försiktigt av bolstret till höger. Vila. Sitt sedan upp eller gå vidare till nästa position, Nålsögat.

EFFEKT: Lättar på värk i ryggen, axlarna, skuldrorna, huvudet. Aktiverar det sympatiska nervsy-stemet som ger energi. Sträcker ut magen och ger plats för diafragman, förbättrar matsmältningen och andningen, öppnar bröstryggen.

MANTRA: Jag vilar för att öppna hjärtat, för djupare andning.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

4 Nålsögat 

TEKNIK: Ligg på rygg. Böj båda knäna och placera fotsulorna i golvet. Lyft upp höger fot mot vänster lårs framsida. Knäpp fingrarna bakom vänster lårben alternativt på vänster skenben. Andas in, för benen mot bröstkorgen och pressa samtidigt höger knä ut från kroppen. Håll 2–3 minuter. Byt sida. OBS Utför med försiktighet vid problem i höfterna.

EFFEKT: Stretchar ut sätesmuskulaturen samt utsidan av låret och är ett bra alternativ till Duvan om man har problem med knäet. Masserar magen, släpper på spänningar.

MANTRA: Jag andas lugnt och rider igenom det som är jobbigt.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

5 Draken 

TEKNIK: Från Stående hund, ta ett stort kliv fram med vänster fot och placera den mellan händerna. Sänk höger knä i golvet, gärna mot ett mjukt stöd, och lägg ner höger fotrygg. Böj vänster knä 90 grader, knä över ankel. Andas in, lyft armarna upp längs med öronen, händerna ska vara aktiva, alternativt placera båda händerna på vänster knä. Förläng i nacken, håll huvudet stabilt. Förläng svanskotan, gör ländryggen lång, håll naveln nära ryggraden. Andas ut, sjunk lite i höften så att du känner en mjuk öppning i höftböjaren. Pressa höger knä i golvet och tänk att du drar det framåt, detta hjälper dig att inte hänga i höften. Gör en lätt bakåtböjning i bröstryggen. Håll 5 andetag. Kom sedan ner med händerna på varsin sida om främre foten. Kliv bak till Stående hund. Byt sida.

EFFEKT: Övar balansen, öppnar i bröstryggen, mjukar upp i höftböjaren, stretchar ovansidan av foten, sträcker ut musklerna i mage och bröstkorg.

MANTRA: Jag öppnar upp för flödet i kroppen.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

6 Lyckliga barnet 

TEKNIK: Ligg på rygg. Böj knäna och dra upp dem mot bröstet. Sära på benen och håll händerna på utsidan av fötterna alternativt i knävecken. Försök hålla svanskotan kvar i golvet. Håll 2–3 minuter.  OBS Utför inte vid graviditet eller menstruation.

EFFEKT: Sträcker ut ryggen, baksidan av låret, armar-na, axlarna, skapar release i höfterna. Masserar magen, de inre organen, reproduktionsorganen.

MANTRA: Jag släpper på spänningar och skapar cirkulation.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

7 Halvsadeln 

TEKNIK: Sitt på mattan och sträck ut benen framför dig. Böj vänster knä och vinkla foten bakåt. Det är viktigt att ovansidan av foten är i mattan och att tårna pekar bakåt samt att insidan av hälen strävar efter kontakt med höften. Förläng svanskotan, gör ländryggen lång, håll naveln nära ryggraden för stöd i bäckenbotten och mage. Luta dig bakåt och stöd in i händerna eller kom ner på underarmarna, alternativt placera dessa på ett bolster eller lägg dig på golvet, låt då armarna vara ovanför huvudet eller ut åt sidan. Se till att handryggen och underarmen vilar mot underlaget. Håll 1–3 minuter.

EFFEKT: Stretchar ut framsidan av låret, höftböjaren, ovansidan av foten. Böjer ryggen bakåt, sträcker ut magen, öppnar i bröstkorgen. Skapar plats för djupare andning.

MANTRA: Jag öppnar upp mig för flödet.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

8 Sittande halv Fjärilen

TEKNIK: Sitt på en vikt filt med benen utsträckta framför dig. Böj höger ben och placera höger fot på insidan av vänster lår. Pressa vänster lårben mot golvet. Andas in, sträck armarna ovanför huvudet, andas ut, fäll fram med rak rygg tills det tar stopp i ryggen. Sänk armarna och placera händerna så långt fram som möjligt på vänster fot. Låt ryggen rundas och slappna av i musklerna. Håll 1–3 minuter. Byt sida.

EFFEKT: Sträcker ut nacken, ländryggen, baksidan ben, öppnar höften. Stimulerar magen, livmodern och äggstockarna. Nivån på fertiliteten förbättras. Lindrar vid stress och depression då det parasympatiska nervsystemet aktiveras.

MANTRA: Jag bugar mig för att finna återhämtning.


Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

9 Halv brygga med stöd under sätet

TEKNIK: Ligg på rygg. Lyft höfterna och rulla in ett bolster under sätet. Låt baksidan av huvudet, axlarna och skuldrorna vila i golvet. Böj knäna och grunda fötterna i golvet. Förläng svanskotan, gör ländryggen lång. Slappna av. Håll 3–5 minuter. För att komma ur positionen och aktivera musklerna, lyft höften, skjut undan bolstret. Kom över på höger sida. Vila och sitt upp. Alternativt gå direkt vidare till nästa position, Benen upp mot taket.

EFFEKT: Öppnar bröstryggen på ett mjukt sätt, förbättrar andningen och matsmältningen, ger flöde till sköldkörteln, lättar på ryggvärk och huvudvärk, dämpar stress och oro.

MANTRA: Jag vilar för att öppna hjärtat och för djupare andning.

_____________________________________________________________________________________

Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

10 Benen upp mot taket 

TEKNIK: Ligg på rygg med sätet på ett bolster. Lyft benen mot taket eller vila benen mot en vägg, bolstret ska då vara cirka 1 decimeter från väggen. Slappna av i benen och vila fötterna mot varandra. Låt armarna ligga ovanför huvudet eller längs med kroppen med handflatorna vända uppåt. Håll 3–7 minuter. Böj sedan benen och sätt fotsulorna i golvet. Kom över på höger sida och vila en stund. Sätt dig upp. OBS Utför inte vid högt blodtryck, menstruation eller graviditet.

EFFEKT: Sträcker nacken, bröstkorgen och baksidan av benen. Lindrar trötta ben och fötter. Ökar cirkulationen till bäckenet, magen, hjärtat och huvudet. Förbättrar blodflödet till bäckenregionen. Hjälper mot ryggvärk och sömnsvårigheter. Ger ny energi. Denna position sägs föryngra hela vår organism.

MANTRA: Jag ser min situation ur en annan synvinkel och öppnar upp mig.

_____________________________________________________________________________________

Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

11 Liggande Fjärilen 

TEKNIK: Ligg med rygg och huvud på ett bolster. Sittbenen mot golvet. Låt fotsulorna mötas, och knäna öppnas. Stöd under knä och lår med ett bolster så att du kan vila benen. Låt armarna vila ut åt sidan med underarm och handrygg mot golvet. Håll 3–5 minuter.

EFFEKT: Öppnar höfterna. Ökar cirkulation till bäckenområdet, reproduktionsorganen, matsmältningsorganen samt stretchar insida lår. Ger rymd runt hjärtat och halsen.

MANTRA: Jag låter mig bli hållen av moder jord för att läka.

_____________________________________________________________________________________

Köp boken

Följ nedanstående länkar för att köpa boken nu:

 

Vad andra tycker

Yogans väg är en äventyrlig resa fylld av upptäckter och djupgående förändringar. Jennie Liljefors har ägnat många år att studera den inre läkningens olika sidor där traumabearbetning varit en viktig del. Bakgrunden är hennes egen erfarenhet av övergrepp och skam som tystades ner. Jennie är ett föredöme, ett levande exempel på hur vi kan utvecklas och läka med yoga, både fysiskt, mentalt och själsligt.

Andrea Boni, Anusarayoga-instruktör och meditationslärare

Ofta glöms kroppen bort och i den inkapslad smärta, sorg och ibland även raseri. Healing Yoga är fylld med Jennies personliga tips och råd, innovativa idéer och praktiska övningar. Men framför allt är den fullspäckad med omtanke och värme.

Magdalena Mcweld, yogalärare och författare

Vilken otroligt vacker och viktig bok Healing yoga är. Normalt sett brukar jag bara kunna läsa fem minuter i sängen på kvällen innan ögonlocken går igen, men igår kunde jag inte sluta läsa. Tårarna bara rann sakna ner för mina kinder när jag läste inledningen. Att behöva uppleva ett trauma och sedan i ensamhet dessutom behöva leva med det under så lång tid…Men så vackert du sen berättar vidare hur yogan har hjälpt dig att komma vidare trots allt. Inte bara den händelsen utan även andra svåra perioder i livet. Vilken inspiration att läsa om hur  du fann yogan som redskap till läkning.

Sara

Jag går just nu din healing yoga kurs och vill tacka dig för att du så öppet delat med dig och inger hopp om att vi kan läka från trauma. Boken har gett mig så mycket, tack Jennie!

Leila